torstai 4. toukokuuta 2017

Trumpster


Penguin books 2016
Olisi syvästi väärin sanoa, että Trump valehtelee koko ajan. En koskaan väittäisi, että hän valehtelee nukkuessaan. Toisaalta, hän on kuuluisa siitä, että tarvitsee vain neljän tunnin yöunet.
Viime vuonna julkaistussa kirjassaan New Yorker -lehden toimittaja Mark Singer kuvailee Yhdysvaltain nykyistä presidenttiä tavalla, joka saa lukijan joko epäuskoiseksi tai kauhistuneeksi. 
Kirjan alkuosa kuvailee työtehtävää, joka alkoi jo vuonna 1996. Singer saa lehdeltään tehtäväksi seurata Donald Trumpia tämän päivittäisessä toiminnassa kirjoittaakseen  myöhemmin luonnekuvauksen tästä. 
Työtehtävät tuovat mukanaan helikopterilentoja Atlantic Cityn kasinoille, Floridan Palm Beach Mar-a-Lagon resorttiin ja lukuisille golfkentille. Trumpin tavaramerkki, liioitteleva ja mahtaileva omistusten esittely peittää useasti sen takana olevat epäselvät rahoitusjärjestelyt ja jatkuvat oikeudenkäynnit. 
Kirjailija perehtyy myös muihin Trumpia koskeviin kirjoihin ja näiden haamukirjoittajiin. Kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta. Loppujen lopuksi on kuitenkin epäselvää, miksi Trump antaa Singerin seurata itseään, sillä lopputulos ei tule häntä miellyttämään. 
Vuonna 2005 kirjan Character Studies (joka sisältää useita kuvauksia myös muista henkilöistä) saa Donald Trumpin kirjoittamaan vihaisen vastineen New York Timesiin: Mielipidekirjoituksen pääsisältö on, kuinka huono kirjailija Singer todella onkaan. Ylläolevasta kuvasta voi myös lukea tämän mielipiteen: Mark, you are a total loser! And your book (and writings) sucks! 
Donald Trumpin kommentit voivat toki naurattaa aikansa, jos sattuu tykkäämään 14-vuotiaan huumorista. Ongelma taitaa kuitenkin olla siinä, että lausumia ei ole alunperinkään tarkoitettu huumoriksi. 
Nice tits, no brains - kuittaa presidentti avioeronsa ja entisen vaimon ominaisuudet. Matti Nykänen kuuluisine aforismeineen on selvästi älykkö ja filosofi Yhdysvaltojen presidentiin verraten.
Voi poikani, kunpa tietäisit miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan Axel Oxenstiernan (1583-1654) kuuluisa lause taitaa siis edelleenkin pitää paikkaansa.
Vähäinen järki, yhdistettynä pahaan tahtoon onkin tietysti sitten pahempi juttu. Jos tähän lisätään vielä epäilys, että asianomaiselta puuttuu itsereflektion lisäksi myös sielu, ollaankin jo kysymyksissä, jota esim. Robert Musil käsittelee romaanissaan Mies vailla ominaisuuksia (Der Mann Ohne Eigenschaften). 
Kieltämättä Mark Singerin kirja jättää lukijalleen oudon olon. Taustastaan huolimatta kirjailija ei pysty analysoimaan ja luonnehtimaan kohdettaan tarkasti. Ehkäpä kohde on vain yksinkertaisesti niin banaali. Vai olisikohan kyseessä jopa Mefisto? 
Jos ja kun Korean sota tulee, Yhdysvallat voittaa sen. Tällöin Trumpin suosio nousee ja on oleva yhtä korkealla kuin aikanaan Hitlerillä Pariisin valtauksen jälkeen. Nähtäväksi jää mikä sotkee kuviot lopullisesti, ja mitä siitä sitten seuraa.
Elämme mielenkiintoisia aikoja.






2 kommenttia:

  1. Yalen historioitsija varoittaa:

    http://www.salon.com/2017/05/01/historian-timothy-snyder-its-pretty-much-inevitable-that-trump-will-try-to-stage-a-coup-and-overthrow-democracy/
    Toivottavasti on väärässä.

    VastaaPoista
  2. Cheetolini, ilkeä ja tarkka yhden sanan vitsi joka nauratti pienen hetken. Nyt lähinnä kauhistuttaa tarkkuudellaan.

    VastaaPoista